Veelgestelde vragen over inspreken, tarieven en apparatuur

Hoe kwam je erop om voice-over te worden?

Zoals met zoveel dingen in het leven, was het geen van tevoren uitgestippelde strategie om voice-over te worden. Het kwam simpelweg op mijn pad:

Zoals met zoveel dingen in het leven, was het geen van tevoren uitgestippelde strategie om voice-over te worden. Het kwam simpelweg op mijn pad:

Op mijn 15e raakte ik gefascineerd door het medium radio. We praten nu over eind jaren 80. Samen met een vriend was ik avondenlang bezig met programma's maken op ons illegale radiostation in Hoofddorp. Plaatjes draaien, natuurlijk alle intro's volkletsen, maar ook eindeloos spelen met een bandrecorder, en stemmetjes en typetjes opnemen. Terugluisteren, opnieuw beginnen, perfectioneren. Feitelijk is het daar allemaal mee begonnen, maar het was nooit een vooraf gesmeed plan om de voice-overwereld te bestormen. Ik was vooral bezig met mijn passie: radio. Pas vele jaren microfoonervaring en een paar (legale!) radiostations later zette iemand mij op het spoor van de professionele voice-over wereld. Dat was in 1996. 

Inmiddels zijn we een paar duizend commercials, bedrijfsfilms en andere videoproducties verder, en doe ik dit werk nog steeds met heel veel plezier. En na ruim 20 succesvolle jaren ben ik daar nog steeds ontzettend dankbaar voor! 

Terug naar overzicht