VOICE-OVER FAQ


Veelgestelde vragen over inspreken, tarieven en apparatuur

Je stembanden zijn als een instrument: daar ben je zuinig op. Er zijn daarom een flink aantal don'ts als je met je stem werkt. Toch zijn er ook een paar dingen die je juist wèl kan doen om je stem te onderhouden:

Ik ben best flexibel met mijn stem. Maar voor een vrouwenstem moet je toch echt iemand anders hebben. Gelukkig ken ik een paar professionele vrouwelijke voice-overs die je zeker van dienst kunnen zijn:

Als tekstschrijver of videomaker zijn er zeker een paar dingen die je kunt doen om het inspreken nòg soepeler te laten verlopen, en het risico op retakes en correcties te verkleinen:

Behoorlijk snel. Ik zit dagelijks in mijn studio aan huis om in te spreken. Daardoor heb je de audio vrijwel altijd binnen 12 uur in huis, en meestal nog sneller:

Voice-over tarieven verschillen per stem en per productie. Het maakt nogal wat uit hoe lang de tekst is die moet worden ingesproken, en hoe groot het publiek is dat de productie gaat zien of horen. Dit zijn de belangrijkste zaken om rekening mee te houden:

Als voice-over is het belangrijk dat je studio op orde is. Je kan nog zo'n prettig stemgeluid hebben en geloofwaardig een verhaal vertellen, als je spullen niet op orde zijn, dan hoor je dat direct terug. Daarom werk ik met de volgende apparatuur:

Het Vlaamse taalgebied is wezenlijk anders dan het Nederlandse. Wanneer je een commercial of video voor de Vlaamse markt maakt, gebruik daarvoor dan géén Nederlandse stem. Vlamingen willen het liefst een Vlaamse stem horen. Ik ken een zeer professionele Vlaamse voice-over die je prima van dienst kan zijn:

Zoals met zoveel dingen in het leven, was het geen van tevoren uitgestippelde strategie om voice-over te worden. Het kwam simpelweg op mijn pad:

Download hier mijn demo voor je stemmenbestand!

Lees meer