VOICE-OVER FAQ


Veelgestelde vragen over inspreken, tarieven en apparatuur

Wat doe je om je stem in conditie te houden?

Je stembanden zijn als een instrument: daar ben je zuinig op. Er zijn daarom een flink aantal don'ts als je met je stem werkt. Toch zijn er ook een paar dingen die je juist wèl kan doen om je stem te onderhouden:

Lees het volledige antwoord

Ik zoek eigenlijk een vrouwenstem. Kun je me daarbij helpen?

Ik ben best flexibel met mijn stem. Maar voor een vrouwenstem moet je toch echt iemand anders hebben. Gelukkig ken ik een paar professionele vrouwelijke voice-overs die je zeker van dienst kunnen zijn:

Lees het volledige antwoord

Hoe voorkom ik correcties en retakes?

Als tekstschrijver of videomaker zijn er zeker een paar dingen die je kunt doen om het inspreken nòg soepeler te laten verlopen, en het risico op retakes en correcties te verkleinen:

Lees het volledige antwoord

Hoe snel kun je een voice-over leveren?

Behoorlijk snel. Ik zit dagelijks in mijn studio aan huis om in te spreken. Daardoor heb je de audio vrijwel altijd binnen 12 uur in huis, en meestal nog sneller:

Lees het volledige antwoord

Wat kost een voice-over?

Voice-over tarieven verschillen per stem en per productie. Het maakt nogal wat uit hoe lang de tekst is die moet worden ingesproken, en hoe groot het publiek is dat de productie gaat zien of horen. Dit zijn de belangrijkste zaken om rekening mee te houden:

Lees het volledige antwoord

Welke apparatuur heb je in je studio?

Als voice-over is het belangrijk dat je studio op orde is. Je kan nog zo'n prettig stemgeluid hebben en geloofwaardig een verhaal vertellen, als je spullen niet op orde zijn, dan hoor je dat direct terug. Daarom werk ik met de volgende apparatuur:

Lees het volledige antwoord

Ik zoek eigenlijk een Vlaamse stem. Kun je me daarbij helpen?

Het Vlaamse taalgebied is wezenlijk anders dan het Nederlandse. Wanneer je een commercial of video voor de Vlaamse markt maakt, gebruik daarvoor dan géén Nederlandse stem. Vlamingen willen het liefst een Vlaamse stem horen. Ik ken een zeer professionele Vlaamse voice-over die je prima van dienst kan zijn:

Lees het volledige antwoord

Hoe kwam je erop om voice-over te worden?

Zoals met zoveel dingen in het leven, was het geen van tevoren uitgestippelde strategie om voice-over te worden. Het kwam simpelweg op mijn pad:

Lees het volledige antwoord

Download hier mijn demo voor je stemmenbestand!

Lees meer